The Police – Legendaarinen 80-luvun brittibändi
The Police on yksi 1980-luvun maineikkaimmista Iso-Britanniasta kotoisin olevista pop-bändeistä. Yhtye muodostettiin jo 1970-luvun puolivälin aikoihin, mutta se löi itsensä todella läpi 1980-luvulla. Yhtyeen takana on monia legendaarisia kappaleita kuten Roxanne ja Walking On The Moon, sekä kuuluisa keulahahmo Sting joka tunnetaan myös näyttelijänurastaan ja soolotuotannostaan.
Varhaiset vaiheet 1970-luvun Lontoossa
Vaikka laulaja-basisti Sting onkin The Policen ehdoton keulahahmo, yhtyeen alkuvuosina sen kokoonpano oli yhtä erilainen kuin sen myöhempi musiikkityyli. The Policesta saadaan kiittää bändin rumpalia, Steward Copelandia, joka perusti yhtyeen vuonna 1976. Aluksi, Copelandin johtama The Policen oli tarkoitus olla yhtye, joka soittaisi progressiivista rockia joka genrenä nautti tuolloin vielä suurta suosiota. Copeland kuitenkin näki että progressiivisen rockin kulta-aika oli takana ja uusi musiikkityyli, punk, oli saamassa suosiota.
Copeland kohtasi Stingin St. Mary’s Collegessa, jossa hän näki basistin soittamassa silloisessa yhtyeessään ja vaikuttui kovasti miehen soittotaidoista. Copeland tapasi Stingin keikan jälkeen ja pyysi Stingiä Lontooseen mukaan yhtyeeseensä. Kuriositeettina voidaan mainita että Sting on värjännyt tummia hiuksiaan vaaleaksi vuosikausia hiusväreillä, joita voi ostaa myös Partyking.fi verkkokaupasta. Tuolloin yhtyeen kitaristina toimi Henry Padovani jonka kanssa kolmikko alkoi hioa musiikkiaan julkaisten ensimmäisen singlensä helmikuussa 1977. Yhtye ei kuitenkaan saanut kummoisempaa suosiota, eikä heitä otettu vakavasti punkbändinä. Myös Padovanin soittotaidon rajat tulivat pian vastaan ja hänet korvasi The Policen varsinaisena kitaristina tunnettu Andy Summers, jolla oli omintakeinen mutta toimiva tyyli yhdistää reggaemusiikkia osana soittoaan.
Nopeasti suosioon
The Police alkoi nauhoittaa ensimmäistä albumiaan Outlandos d’Amour 1978 ja albumi julkaistiin loppuvuodesta. Vaikka albumi oli yhtyeen ensimmäinen, se oli varsin laadukas ja sai hyvän vastaanoton. Albumi keräsi myös hyvin suosiota etenkin hittikappaleiden Roxanne ja Can’t Stand Losing You ansiosta. Tosin heti julkaisun yhteydessä, albumi ei saanut kaikilta arvostelijoilta hyvää vastaanottoa, mutta hiljalleen yhtye sai kuitenkin merkittävästi radiosoittoaikaa.
The Police julkaisi toisen albuminsa, Regatta de Blanc vuonna 1979 ja se nousi välittömästi kansainvälisten hittilistojen kärkeen. Taitavasti tehty albumi sisälti monia tunnettuja kappaleita ja etenkin Walking on the Moon ja Message in a Bottle keräsivät niin ikää paljon soittoaikaa. Vuotta myöhemmin The Police lähti ensimmäiselle maailmankiertueelleen ja soitti myös monissa eksoottisimmissa maissa kuten Intiassa ja Egyptissä.
Nousu maailmanlaajuiseen suosioon
Yhtyeen kolmas albumi oli jälleen menestys. Vuonna 1980 julkaistu albumi sisälsi jälleen uuden sarjan hittejä kuten Don’t Stand So Close To Me. Vaikka Sting on myöhemmin maininnut kokeneensa albumin olleen liian nopeasti tuotettu, se keräsi myös laajaa arvostusta kriitikoilta ja yhtye jatkoi seuraavat vuodet aktiivisesti kiertue-elämää.
Vaikka The Policella oli takanaan jo kolme albumia, joista kaksi olivat erittäin onnistuneita, yhtyeen neljäs levy Ghost In The Machine ei katkaissut menestyksen kierrettä. Jälleen kerran The Police onnistui säveltämään useita suosittuja kappaleita kuten Invisible Sun, joka tosin sensuroitiin Britanniassa sen aikaisen Pohjois-Irlannin konfliktin takia.
Riitautuminen ja soolourat
Aktiivisen kiertelyn jälkeen 1984, The Police hajosi varsin äkkinäisesti vaikka pinnan alla oli kuohunut jo jonkin aikaa. Virallisesti The Police ei kuitenkaan hajonnut musiikkimanagereiden painostuksen takia, vaikka käytännössä yhtyeen jäsenet eivät juurikaan olleet tekemisissä ennen vuotta 2007, jolloin The Police teki vielä yhden suuren reunion kiertueen fanien onneksi, vaikka valitettavasti yhtye ei saapunut Suomeen. Tässä välissä yhtyeen jäsenet kuitenkin laukaisivat omat soolouransa, joista Stingin nousi kuuluisimmaksi. Sting on soolona myös esiintynyt Suomessa.