Britti-pop

Happy Mondays

Madchester

1980-luvun puolivälissä alkoi brittein saarten keskiosista kuulua kummia. Lyhyessä ajassa ankeana teollisuuskaupunkinakin tunnetusta Manchesterista muodostui maan kuumin kevyen musiikin keskus. Samalla kaupunki sai musiikkijournalistien parissa uuden nimen: Madchester.

Tämä uusi musiikillinen kehitys sai alkunsa paljolti musiikkituottaja- ja journalisti Tony Wilsonin pyörittämän levy-yhtiön ja hänen omistamansa Hacienda-klubin ympärillä.

Valkoinen mies tanssii

Shaun Ryderin luotsaamalle Happy Mondays -yhtyeelle kuuluu kunnia Manchesterin palauttamisesta musiikin maailmankartalle. Yhdessä yhtyetovereidensa ja yhtyeen marakasseja heiluttelevan esitanssija Mark ”Bez” Berryn kanssa he tekivät jotain mitä kaupungin työläistaustaisen nuorison keskuudessa ei siinä määrin ollut aiemmin tässä mittakaavassa nähty: valkoinen mies alkoi tanssia. Osansa tanssi-innostukseen toki oli varmasti myös kaupungin aiemminkin varsin aktiivisella huumemaailmalla, jonne Happy Mondays -yhtyeen myötä rantautui myös uusi ”ekstaasin” nimellä tunnettu mielihyvää ja energistä oloa tuottava huume. Kokonaan uusi musiikkikulttuurin muoto oli saanut alkunsa. Jotain mistä sittemmin kehittyi ensin acid housena ja sittemmin rave-ilmiönä tunnettu koneistetun tanssimusiikin suuntaus.

Musiikki

Happy Mondaysien musiikki oli yhdistelmä tanssittavaa rumpubiittiä, toistuvia kitara- ja bassokuvioita, sekä syntetisaattorin ääntä. Näiden lisäksi yhtyeen tavaramerkiksi muodostuivat Shaun Ryderin laulu ja sanoitukset. Kellään yhtyeen jäsenistä tuskin voisi sanoa olevan minkäänlaista virtuositeettia musiikillisten kykyjensä suhteen, mutta jollain kumman tavalla ne kuitenkin muodostivat omintakeisen mutta toimivan kokonaisuuden. Ryderin sanoitukset vaikuttivat juuri siltä mitä ne olivatkin – hetken mielijohteesta paperille päätyneitä hajanaisia heittoja – ollen kuitenkin omalla yksinkertaisella tavallaan siinä määrin kiehtovia että levy-yhtiöpomo Wilson kehui häntä W.B. Yeatsiin verrattavaksi runoilijaksi. Ryder itse huomautti myöhemmin että Wilson nyt sanoi mitä sattuu.

Uran loppu

Happy Mondays nousi nopeasti suosioon ja putosi sieltä sitten yhtä nopeasti. Shaun Ryder on sanonut syyksi menestyksen mukanaan tuomat egoristiriidat. Jotain tekemistä saattoi asiaan olla myös Ryderin omilla päihderiippuvuuksilla ja niiden mukanaan tuomalla epäluotettavuudella. Joka tapauksessa yhtye hajosi 1990-luvun alussa. Sittemmin Ryder perusti myös kansainvälistä menestystä saavuttaneen Black Grapen. Tällä vuosituhannella Happy Mondays on kokenut useammankin uudelleen tulemisen. Ei liene epäreilua väittää että sen nykyinen menestys kuitenkin perustuu enemmän legendaariseen maineeseen kuin nykyisiin musiikillisiin ansioihin.

bard