1960-luvun popmusiikki

Rauhaa rakastava kapinallinen

Maailman kuuluisin yhtye

 

Beatles tuskin esittelyjä kaipaa. Harvassa ovat ne ihmiset maapallolla jotka eivät bändistä olisi koskaan kuulleetkaan. Ja jos heitä löytyy, niin luultavasti hekin ovat kuitenkin kuulleet musiikkia.

Beatles kantavana voimana olivat alusta asti John Lennonin ja Paul McCartneyn yhteistyöskentely laulujen parissa. Näistä kahdesta Lennon tultiin

sittemmin tuntemaan kaksikon anarkistisempana puoliskona, McCartneyn vetäessä kiltimpää roolia. Säveltäjinä he olivat yhdessä kuitenkin lyömätön kaksikko.

Nuori kapinallinen

John Lennon oli jo nuoresta asti kapinallinen, joka kiusasi opettajia ja tykkäsi tehdä pilkkaa vammaisista. Taustalla oli rikkonainen koti. Hänen

tätinsä oli hänet kasvattanut. Isää poika ei lapsuuden jälkeen tavannut, ennen kuin vasta kuuluisaksi tultuaan. Äiti puolestaan kuoli Johnin ollessa seitsemäntoista ikäinen.

Yoko

Ikuinen kiistakapula lienee se, johtuiko Beatlesien hajoaminen Yoko Onosta, johon Lennon hieman ennen yhtyeen hajoamista rakastui. Esimerkiksi Stewart Home, joka on kirjoittanut hippiäitinsä päiväkirjojen pohjalta romaanin Lontoon 60-luvusta – Tainted Love, nimeltään – tuo esiin Lennonin päihteiden käyttöä tuona aikana. Homen kirjassa Lennon esiintyy LSD:llä aivonsa polttaneena hörhönä, joka piikittää heroiinia. Kirjassa Johnin ja Yokon “bed-in” esitetään vain keinona peitellä heroiinin käyttöä.

Tekemällä sängyssä makoilusta rauhan performanssin, kukaan ei kyselisi sen todellisten syiden perään.

Oma ura

Olipa syynä sitten huumeet tai Yoko, joka tapauksessa Beatlesit pian hajosivat ja Lennon jäi omilleen. Tästä eteenpäin hän keskittyi musiikissaan poliittiseen aktivismiin, kunnes menetti kiinnostuksensa siihen.

John Lennon ammuttiin kadulle vuonna 1980.

bard