Uncategorized

Kaikki eivät kestä musiikkimaailman paineita

Aina tietyn väliajoin tulee maailmalta uutisia, jossa joku tunnettu artisti tai yhtyeen jäsen on löydetty kuolleena. Yleensä kuolinsyy ei ole luonnollinen, vaan joko alkoholilla, lääkkeillä tai huumeilla on ollut oma osansa. Viimeisimpänä tällaisena tapauksena voidaan nostaa esiin ruotsalaisen Aviciin (Tim Bergling) kuolema. Hän oli jo tehnyt päätöksen vetäytyä musiikkibisneksestä, mutta tämä päätös tuli kuitenkin liian myöhään. Moni Aviciin uraa seurannut on voinut huomata muutoksen hänen olemuksessaan kun hän oli vielä uraansa aloitteleva DJ. Nuori ja innokas poika olikin äkkiä väsynyt ja poissaoleva ja voimakkaita uurteita oli ilmestynyt kasvoille. Väsymys paistoi läpi hänestä, mutta kukaan ei varmasti oikeasti tiennyt kuinka vakava tilanne loppujen lopuksi oli. Edes calvin klein hajuvesi ei välttämättä pysty raikastamaan nuutunutta olemusta.

Moni artisti, kuten Aviciikin, joutuu käyttämään unilääkkeitä tai mielialalääkkeitä, jotta selviää jopa koko yön kestävistä keikoista massiivisten ihmismassojen edessä. Seuraavana päivänä pitäisi nukkua ja levätä, mutta kroppa käy vielä ylikierroksilla, joten moni turvautuu unilääkkeisiin.

Moni artisti myös hakee turvaa alan valtaviin paineisiin pullosta. Alkoholia kuluu musiikkipiireissä monesti aivan liikaa kun siitä haetaan rauhoitusta omaan oloon ja ulkopuolisiin paineisiin. Jotkut bändit jopa hajoavat, koska jäsenet viettävät liian railakasta elämää. Näin on käynyt muun muassa suositulle brittibändille Oasikselle.

Musiikkiala voi olla todella karu. Ensin olet aloitteleva artisti ja kun saat hieman nimeä ja menestyt, niin kaikki tuntuu mukavalta ja tuntuu että pystyt mihin vain. Monesti musiikkialalla kaikki tapahtuu hyvin nopeasti ja sekin voi jo sekoittaa monen artistin pään. Ensin hahmottelet kappaleita iltaisin omassa autotallissasi ja seuraavaksi esiinnytkin jo kymmenien tuhansien ihmisten massoille. Tällainen äkillinen menestys voi pistää pään pyörälle ja perusasiat unohtuvat, kuten syöminen, riittävä lepo ja oikeat ystävät. Unen tai ravinnon vajetta paikataan liian monesti juuri lääkkeillä tai alkoholilla ja pahimmassa tapauksessa huumeilla. Kun olet kuuluisa niin kaikkea on koko ajan saatavilla joka paikassa. Kiusauksia on joka kulman takana ja ennen kuin huomaakaan, niin voi olla jo tippunut kaninkoloon eikä paluuta enää ole.

Onneksi löytyy myös hyviä esimerkkejä menestyneistä artisteista, jotka ovat omassa genressään nousseet megatähdiksi, mutta ovat kuitenkin pystyneet pitämään elämänsä hallinnassa. Jotkut ovat jopa onnistuneet luomaan ympärilleen valtavan bisnesimperiumin ja he ovatkin todella vaikutusvaltaisia ihmisiä. Tällaisia ovat muun muassa räppärit Jay-Z sekä P.Diddy, jotka toki tekevät omaa musiikkia ja tuottavat musiikkia muille artisteille. Sen lisäksi heillä on omia tuote- ja vaatemerkkejään, he ovat mukana suosituissa tv-ohjelmissa joko kameran edessä tai ohjelmien taustajoukoissa. He saattavat työllistää monia satoja ihmisiä ja heidän omaisuutensa arvo mitataan sadoissa miljoonissa dollareissa. Jossain vaiheessa uraansa hekin ovat kuitenkin olleet tien risteyksessä, jossa on ollut suuri houkutus lähteä nopeasti alamäkeen. He ovat kuitenkin keskittyneet oleellisiin asioihin, ja heillä on ollut selkeä päämäärä.

Muita tunnettuja artisteja, joille ei ole käynyt yhtä hyvin ovat muun muassa suosittu soul-laulaja Amy Winehouse sekä Nirvanan laulaja Kurt Cobain. Molempien kuolemaan liittyi lääkkeiden tai huumeiden käyttöä. Tällaiset ovat surullisia tarinoita, jotka kertovat omaa kieltään musiikkimaailmasta. Yhtenä päivänä olet tähti, mutta seuraavana päivänä kaikki voi olla toisin. Kuuluisuus ja mammona voi tulla yhdessä yössä, mutta samoin kaikki voi myös kadota yhtä nopeasti.

bard