Britti-pop

Blur – legendaarinen yhtye

Uran alku

Blur aloitti uransa 1989 ja sen ensimmäinen levy, “Leisure”, julkaistiin 1991. Alkuun yhtye imi vaikutteita nk. Madchester-tyylikunnan artisteilta, kuten Stone Rosesilta ja Happy Mondaysilta.

Musiikki oli rennon letkeää kitaravoittoista rockia, kuitenkin niin että taustalla oli jo 1980-luvun Manchesterista tuttu tanssittava biitti.

Britti-popin 90-luku 1990-luvulla Blur pääsi nosteeseen, paitsi toki musiikillisella osaamisellaan, myös mm. Oasiksen viitoittaman uuden Britti-rock-buumin myötä.

Vuosikymmenen edetessä näistä kahdesta yhtyeestä muodostuikin kilpapariasetelma jota ryydittivät paitsi Oasiksen veljesten, Noelin ja Liamin, poikamaiset sutkautukset, myös musiikki- ja muiden lehtien tarkoitushakuinen journalismi. Tavallaan näistä kahden yhtyeen väliin leivottiin Beatlesien ja Rolling Stonesien kaltainen kilpailuasetelma. Tässä asetelmassa Oasikselle jäi Rolling Stonesien perintönä pahojen poikien rooli – minkä he kunnioitettavasti hoitivatkin – kun taas Blurille jäi pelattavaksi kilttien poikien rooli. Tätä roolia heille petasi pait

si vähemmän törkyiset turvat, myös heidän siirtymisensä ensimmäisen levyn jälkeen jokseenkin taidekoulumaisten pop-rallatusten tekemiseen.

Kilpailu Oasiksen kanssa

Ongelmat Oasiksen kanssa alkoivat vuonna 1995, jolloin Blur päätti julkaista singlensä “Country House” samana päivänä Oasiksen “Roll With It” -singlen kanssa. Blur päihitti Gallagherin veljesten tähdittämän Oasiksen myyntiluvuissa, mutta hankki näistä samalla itselleen kaksi pitkäaikaista vihollista. Asetelma pysyi samana halki 90-luvun ja jatkui vielä seuraavalle vuosituhannelle. Oasiksen uran kääntyessä taiteellisessa mielessä vähitellen laskusuuntaiseksi ja sittemmin kokonaan hajottua, piti Blur pintansa. Vaikka Gallagherin veljekset epäilemättä tarjoavat sanallisen räävittömyytensä ansiosta viihdearvoltaan räväkämpää uutismateriaalia, on Blur kuitenkin jaksanut jäsentensä erottua ja yhtyeenkin välillä jo melkein hajottua, aina lopulta nousta tuhkasta voittajana.

Gorillaz

90-luvun lopulla Blurin laulaja ja keulakuva Damon Albarn perusti James Hewlettin kanssa Gorillaz-yhtyeen. Huolimatta siitä että yhtye on ollut omana aiknaan Bluria menestyneempi, on se pysynyt kuitenkin sivuprojektina. Jamie Hewlett on sarjakuvapiirtäjä, joka kenties parhaiten tunnetaan Tank Girl -sarjakuvistaan. Gorillaz puolestaan on yhtye, jonka kaikki jäsenet ovat piirrettyjä ja siis fiktiivisiä hahmoja. Itse levyillä on vieraillu soittajia varhaisesta hip-hop-legenda De La Soulista Happy mondaysista ja Black Grapesta tuttuun Shaun Ryderiin. Gorillazin musiikki on kevyttä tanssimusiikkia. Heidän tunnetuimpiin hitteihinsä lukeutuvat sellaiset kappaleet kuin “Feel Good Inc.” ja “Clint Eastwood”.

Blurin 2000-luku

Monista 90-luvun kohtalotovereistaan poiketen Blurin on onnistunut uudistua myös tällä vuosituhannella, eikä se jämähtänyt kierrättämään vanhan kaltaista materiaaliaan, kilpakumppani Oasiksen tapaan. Kitaristin erottua yhtye teki levyn “Think Tank”, jossa kitaran paikan saivat afrikkalaisvaikutteiset rytmit. Keikkailemaan yhtye palasi pitkän tauon jälkeen 2008. Nämä jäähyväiskeikoiksi tarkoitetut konsertit venyivät vielä seuraavan vuoden kesään asti. Tähän mennessä viimeisen levynsä Blur julkaisi 2015 ja se kantaa nimeä “The Magic Whip”.

bard