Uncategorized

Musiikin käyttö terapiamuotona nykyään

Nykypäivänä ihmiset ovat kiireisempiä kuin koskaan. Moderniin elämäntapaan kuuluu kiire ja hektisyys, ja varsinkin moni ruuhkavuosiaan elävä keski-ikäinen ihminen huomaa usein, ettei arjessa meinaa edes jäädä hetkeäkään aikaa hengähtää. On tärkeä itse tiedostaa, milloin alkaa olemaan uupumuksen partaalla. Kun tämän ongelman huomaa ja tiedostaa, seuraava tärkeä askel myöntämisen jälkeen on tietenkin ongelman hoitaminen kuntoon. Tähän on monenlaisia keinoja, joista yksi on tietenkin ammattiavun hakeminen, jos tuntuu siltä ettei ongelmaa mitenkään saa selätetyksi aivan yksinään. Jos kuitenkin haluaa ensin kokeilla ongelman hoitoa itse kotikonstein, on tähän olemassa monenlaisia konsteja, joista ei auta kuin kokeilemalla löytää se itselleen sopiva keino.

Musiikki on oiva apu monelle

Jos koet olevasi edes hieman musikaalinen tai vaihtoehtoisesti ehkäpä edes musikaalisuuteen taipuva, voi musiikki olla sinullekin ratkaisu ongelmiesi hoitoon. Musiikki on itseasiassa terapiamuotona harvinaisen hyvä: siitä on nimittäin tutkitusti aivan yhtä paljon apua kuin tavallisesta terapiakäynnistäkin, ja mikä parasta, se ei vaadi lääkitystä eikä muita aineita, sen voi hoitaa itse kotona ja monilla keinoilla suoritettuna se on vieläpä aivan ilmaista. Parasta hoitoa ilman muuta! Musiikki on monelle paras keino kanavoida omia tunteitaan, ja sen avulla esimerkiksi vihan voi päästää omasta kehostaan ulos terveellisellä tavalla, joka ei loukkaa tai satuta ketään.

Millaisia erilaisia keinoja musiikin käyttämiseen terapiamuotona sitten on? Tässä alla lueteltuna niistä muutama, josta voi valita ja kokeilla useitakin. Tällä keinolla löytynee ainakin jokin sopiva muoto, jota voi vielä halutessaan kehittää ja viilailla vielä enemmänkin itselle sopivaksi.

Laulaminen on yksi parhaista terapiakeinoista, ja vieläpä aivan ilmainen

Yksi parhaimmista ja yleisimmistä musiikkiterapiakeinoista on tietenkin laulaminen. Sen suosio ei ole mikään suoranainen ihme: ovathan ihmiset laulaneet ja tuhansien vuosien ajan. Laulaminen ei maksa yhtikäs mitään, sitä voi harjoittaa missä tahansa, ja sitä voi opetella jos ei vielä osaa! Lisäksi laulua on saatavilla kymmenissä tai jopa sadoissa eri genreissä ja alagenreissä, joista löytynee jokaiselle jokin mieluisa muoto! Laulu kanavoi tunteita hyvin, ja yksin laulamisessa ei edes ole tärkeintä se, kuinka hyvä laulaja on. Tärkeämpää on se, että laulamisesta voi saada hyvää mieltä ja tunteita voi saada purettua terveellisellä tavalla. Mikäli tahtoo, voi tietenkin palkata itselleen vaikkapa laulunopettajan tai vaihtoehtoisesti ladata vaikkapa kännykkäänsä sovelluksen, joka opastaa sinut laulun saloihin. Tämäkään ei välttämättä tule lainkaan kalliiksi, sillä sovelluksen pyörittämiseen ei tarvita edes uutta puhelinta, vanha käy aivan yhtä hyvin. Käytetyt iphonet pääsevät tässä hommassa hyötykäyttöön!

Instrumentteja on laidasta laitaan – ja sinullekin löytyy varmasti sopiva!

Instrumentteja on ihmiskunnassa soitettu ja aikojen alusta lähtien, ja ne ovat olennainen osa ihmiskunnan historiaa. Lisäksi instrumentteja on olemassa aivan laidasta laitaan, peräti satoja tuhansia erilaisia, joten on selvää, että jokaiselle löytyy varmasti jokin soitin, joka palvelee omia tarpeita hyvin. Juuri tämän takia instrumenttien soittaminen on terapiakeinoista parhain: halusit sitten paukuttaa rumpua päämäärättömästi tai soittaa sulosointuja viululla, sopiva keino löytyy kyllä. Soittaminen vaatii keskittymistä, mutta voi myös olla spontaania. Yksi maailman parhaista keinoista tunteiden terveelliseen kanavoimiseen!

bard