Uncategorized

John Balance – mies Coil-yhtyeen takana

Teollisuusmusiikin uranuurtaja

Suurimmalle osalle musiikin kuluttajia nimi John Balance ei välttämättä sano yhtään mitään. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, eihän miehen tekemä musiikki koskaan ollut sitä helpoimmin lähestyttävää sorttia. Kuitenkin niille, joille industrial-musiikin synkemmät virrat ovat osa luontaista habitaattia Balance on ollut merkittävä tekijä jo 70-luvulta lähtien, jolloin hän soitti Genesis-P-Orridgen synkässä psykedeliakokoonpanossa Psychic TV:ssä. Varsinaiseksi legendaksi John Balance kuitenkin nousi Coil-yhtyeessä, jonka hän perusti yhdessä Peter Christophersenin kanssa. Psychic TV:n tapaan myös Coil keräsi vaikutteita pakanallisen mystisismin ja modernin magian parista. Balance kertoikin tulleensa jo nuoresta lähtien tutuksi erilaisten mystisten kokemusten, kuten ruumiista irtautumisten kanssa. Hän myös kärsi alkoholismista ja masennuksesta. Lopullisesti Balance menetti tasapainonsa vuonna 2004. Tiedä sitten kuinka paljon vaikkapa viking-kengät olisivat auttaneet asiaa, mutta joka tapauksessa Balance päätyi liukastumiseen kuolleiden kuuluisuuksien listalle. Alkoholilla oli oletettavasti osuutta asiaan.

Mystiikkaa ja mielenterveysongelmia

John Balance syntyi vuonna 1962 ja sai syntymätodistukseensa nimen Geoffrey Laurence Rushton. Jo nuorena hän ihaili myöhemmän parivaljakkonsa Peter Christophersenin tuotantoa. Christopherson soitti tuolloin industrial-yhtye Throbbing Gristlessä. Myöhemmin molemmat herrat liittyivät Gristlessä vaikuttaneen Genesis-P-Orridgen seuraavaan projektiin Psychic TV. Täältä kaverukset siirtyivät soittamaan alunperin John Balancen sooloprojektiksi kaavaillussa Coilissa.

Coil perustettiin vuonna 1982 Englannissa. Paitsi että tekivät musiikillista yhteistyötä Balance ja Christopherson olivat myös pariskunta. Heidän lisäkseen yhtyeessä vaikutti vaihteleva joukko muita muusikoita. Balance ja Christopherson olivat kuitenkin yhtyeen ainoat vakituiset jäsenet. Okkultismilla oli alusta lähtien vahva asema yhtyeen musiikissa. Balance oli tutustunut pahamaineisen brittiläisen okkultikon Aleister Crowleyn kirjoituksiin vietettyään nuorena aikaansa mielisairaalassa. Crowleyn lisäksi vaikutteita otettiin sellaisilta hahmoilta kuin Austin Osman Spare, William S. Burroughs ja Brion Gysin. Monista okkultistisista vaikutteistaan huolimatta Balancen käyttämä symboliikka oli aina hänen omaansa.

Värikäs elämä, monipuolinen tuotanto

Coilin musiikki ei koskaan jämähtänyt mihinkään tiettyyn muottiin, vaan sen musiikissa oli eri kausina havaittavissa vaikutteita yhtälailla neo-folkista, acid housesta kuin avantgardestakin. Se myös tuotti elokuvamusiikkia, kenties tunnetuimpana tästä elokuvan Seitsemän alkumusiikit. Coil teki myös musiikin Clive Barkerin elokuvaan Hellraiser. Tämä kuitenkin hyllytettiin tuotantoyhtiön toimesta “liian pelottavana”. Myös Balancen laulutyyli vaihteli radikaalista yhtyeen eri levyillä. Ylipäätään yhtyeen pyrkimys oli kaikin tavoin välttää kaikenlaista urautumista ja pyrkiä venyttämään taiteensa rajoja milloin mihinkin suuntaan.

Coilin vaikutus on nähtävissä laajalti musiikin kentällä. Venyttämällä ilmaisunsa rajoja ja lisäämällä musiikkiin mystisiä elementtejä se toimi esikuvana lukemattomille jälkeensä tulleille yhtyeille. Tämän lisäksi yhtyeen kahden perustajajäsenen avoin homoseksuaalisuus oli yhtyeen alkuaikoina täysin uutta. Niinpä yhtyeellä on ollut merkittävä vaikutus myös tämän alakulttuurin parissa. Toisaalta 80-luvun AIDS-epidemia ei voinut olla vaikuttamatta myös yhtyeen musiikkiin, jäsenten monien tuttujen kuollessa tautiin.

Paitsi musiikistaan, Coil tunnetaan myös videoistaan. He olivat myös suuria elokuvien ystäviä, kuiten käy ilmi heidän innostuksestaan tuottaa musiikkia arvostamiensa ohjaajien töihin. Musiikkivideoiden kuvaamisestaan he halusivat olla itse vastuussa ja niihin liittyykin hauskoja tarinoita. Kerran kuvatessa Balance mm. huomasi seisovan lentohiekassa ja videolla näkyy kuinka hän vähitellen uppoaa maahan. Toisella kertaa Balance esiintyi videolla Bangkokin baarissa kolmenkymmenen miespuolisen prostituoidun kanssa. Mikään televisiokanava ei videota suostunut levittämään.

Kuusi vuotta Balancen kuoleman jälkeen hänen yhteistyökumppaninsa Peter Christopherson kuoli nukkuessaan Thaimaassa.

bard